Het Marikenhuis Nijmegen
In het voorjaar van 2013 bezochten Yvon ten Brummelhuis en Arnoud Schoffelmeer het Toon Hermans Huis in Arnhem en besloten: zo’n inloopcentrum moet er ook komen in Nijmegen. Leden van Rotary Club Nijmegen ‘Stad en Land’ zetten samen met een aantal andere betrokken hun schouders eronder om dit inloopcentrum te realiseren.
De naam 'Marikenhuis'
Er werd gekozen voor de naam ‘Marikenhuis’. Mariken is het symbool van Nijmegen en staat voor het meegesleept worden door de misère en het, met ondersteuning, uiteindelijk overwinnen van de vertwijfeling en het kwaad. De deuren van het Marikenhuis staat open voor elke Nijmegenaar of mensen uit de regio Nijmegen die door kanker geraakt zijn.
Ontstaan van een stichting
Er werden twee stichtingen opgericht: Stichting Marikenhuis, verantwoordelijk voor het inhoudelijk inrichten en beheren van het inloophuis, en Stichting Vrienden van het Marikenhuis, die zich richt op het werven en beheren van investeringen en niet-operationele kosten van het Marikenhuis. Het Marikenhuis is namelijk volledig afhankelijk van financiële steun.
Regionaal netwerk
Na een grote Kick off met de burgemeester werd er in het najaar van 2013 een inhoudelijke werkconferentie gehouden om gezamenlijk de inrichting van Marikenhuis vorm te geven. Er werd samenwerking gezocht met verschillende partijen binnen het zorg- en oncologisch netwerk in regio Nijmegen, waaronder het CWZ, het Radboud UMC, professionals, organisaties en diverse huisartsennetwerken. Zo ontstond er een breed gedragen steun voor de komst van het Marikenhuis.
Kracht van vrijwilligers
Al in 2014 werd gestart met het trainen van de spontaan aangemelde vrijwilligers, het bedenken en voorbereiden van activiteiten en, niet onbelangrijk, de zoektocht naar een pand! In mei 2015 opende het Marikenhuis haar deuren aan de Slotemaker de Bruïneweg 163 in Nijmegen. Er waren toen al vier getrainde groepen vrijwilligers van vijftig personen, man en vrouw. Inmiddels zijn er bijna achttien trainingsgroepen met zeker tien vrijwilligers per groep en draait het inloophuis (bijna) volledig op vrijwilligers. En daar zijn we trots op! Veel vrijwilligers komen bij het Marikenhuis terecht vanuit ‘hartenkracht’. Vaak hebben ze een persoonlijke ervaring met kanker en zijn ze gemotiveerd om iets te betekenen voor anderen in deze moeilijke periode.
Onze gasten
Sinds 2013 hebben we veel gasten in het Marikenhuis mogen verwelkomen, in de eerste 5 jaar al meer dan 7.000. Onze gasten komen veelal uit Nijmegen, maar ook uit de randgemeenten. Ook hebben we veel studenten van de HAN en de Radboud Universiteit in het Marikenhuis ontvangen voor gerichte scholing over hoe om te gaan met kanker.
Ons aanbod
Onder begeleiding van onze geschoolde deskundige vrijwilligers biedt het Marikenhuis diverse activiteiten: de spontane inloop, lotgenotengroepen en spreekuren aan voor iedereen die geraakt is door kanker. Hiervoor werken we meestal samen met ervaringsdeskundigen, andere organisaties en professionals. Samen proberen we een zo volledig mogelijk aanbod aan activiteiten te brengen voor jong en oud.
Want daar doen we het voor: mensen die geraakt zijn door kanker extra ondersteuning bieden. Een warme plek bieden voor hen om te zijn, om te vertellen of om iets te doen. Alleen, met hun naasten of met lotgenoten. Hierin laten we de regie heel sterk bij de gasten zelf.
Het Marikenhuis is er voor jou
Vanaf onze start in 2013 werken we op deze manier aan het ‘empoweren’ van mensen met kanker. Psychosociale begeleiding is tijdens een ziekteproces namelijk net zo wezenlijk als oncologische behandeling. Daardoor is het zo belangrijk dat het Marikenhuis onderdeel is van het Nijmeegse (oncologische) zorgnetwerk. Hiermee maken we kanker in bredere zin bespreekbaar bij het publiek: kanker hoort bij het leven en het kan helaas iedereen overkomen. Dan is het Marikenhuis er voor jou, of je nu zelf ziek bent, of een dierbare hebt die kanker heeft of daaraan is overleden.
Benieuwd naar wat ons drijft? Bekijk onze missie en visie of neem een kijkje op de bestuurspagina.