Ons verhaal
Het Marikenhuis biedt psychosociale ondersteuning voor mensen die geraakt zijn door kanker en hun naasten. We zijn een professionele vrijwilligersorganisatie onder deskundige leiding.
Basis psychosociale ondersteuning
Onder basis psychosociale ondersteuning verstaan we alle ondersteuning die zich richt op:
- het verwerken van de ziekte
- het leren leven met de beperkingen als gevolg van de ziekte
- het leren omgaan met de medische behandeling van de ziekte zelf en
- het verbeteren van de kwaliteit van leven.
Onze ondersteuning geeft mensen de mogelijkheid om hun eigen kracht te hervinden en zelf weer de regie te nemen.
Verbindende rol
Het Marikenhuis heeft een verbindende rol tussen zorgverleners, hun voorzieningen en mensen die geraakt zijn door kanker. We richten ons primair op de behoeften vanuit de psychische en sociale dimensies, waarbij we een scheiding maken tussen professionele zorg en de basale psychosociale ondersteuning vanuit het Marikenhuis.
Doorverwijzing naar professionele zorg
Als blijkt dat mensen professionele zorg nodig hebben, pakt het Marikenhuis een intermediaire rol tussen de mensen die de zorg nodig hebben en de gewenste professional, zoals bijvoorbeeld een in psycho-oncologie gespecialiseerde gezondheidszorgpsycholoog of een maatschappelijk werker.
Laagdrempelig
Iedereen is welkom in het Marikenhuis. We willen een uitnodigend en laagdrempelig centrum zijn waar iedereen uit de regio Nijmegen en Land van Cuijk die geraakt is door kanker kan binnenlopen.
Voor wie is het Marikenhuis
Om gebruik te kunnen maken van het Marikenhuis, hoef je niet in behandeling te zijn bij of doorverwezen te zijn door een arts. Het Marikenhuis werkt nauw samen met behandelaars in de (para)medische en professionele psychosociale zorg, die patiënten tijdens en na hun behandelingen geboden wordt.
Hoe is het Marikenhuis ontstaan
In 2013 ontstond het idee om een inloopcentrum voor mensen die geraakt zijn door kanker op te richten in Nijmegen, als waardevolle toevoeging aan de zorginfrastructuur in regio Nijmegen. Voor de officiële oprichting van de Stichting en dat het Marikenhuis haar deuren kon openen, werd er eerst gewerkt aan het versterken van het zorgnetwerk in de regio. Belangrijke partijen zoals het Radboud Universitair Medisch Centrum, het CWZ, het huisartsennetwerk en andere lokale partijen werden betrokken om de samenwerking te versterken en te optimaliseren.
In de zomer van 2013 ging het Marikenhuis van start met het ontwikkelen van een ambitieuze visie. Een visie die tot stand kwam door samenwerking met verschillende partijen uit de regio, zoals ervaringsdeskundigen, (zorg)professionals en gemeenten. Naast een vestiging in Nijmegen is er sinds 2023 ook een vestiging in het Land van Cuijk.
Het Marikenhuis draait door de inzet van onze vrijwilligers die zich met passie en toewijding inzetten voor de bezoekers van het Marikenhuis.
Lees ons volledige ontstaansverhaal hier.
Onderdeel van het IPSO-netwerk
Het Marikenhuis is aangesloten bij de brancheorganisatie IPSO. IPSO staat voor Instellingen Psychosociale Oncologie. In Nederland zijn er in totaal 81 inloopcentra voor leven met en na kanker waar ruim 4.500 bevlogen vrijwilligers zich inzetten om mensen die geraakt zijn door kanker te ondersteunen. Als IPSO Centrum hebben wij, en al onze vrijwilligers, toegang tot de IPSO Academie met diverse trainings- en scholingsprogramma's. Ook doen wij als IPSO Centrum mee aan het IPSO kwaliteitsprogramma en werken we volledig AVG-proof. Wil je meer weten over IPSO? Ga naar de IPSO website.